Gazdaság / Karrier / A kanadai újcirkusz alapítója a világ legsikeresebb üzletembere

Linkajánló

A kanadai újcirkusz alapítója a világ legsikeresebb üzletembere

Guy Laliberté, a kanadai Cirque du Soleil alapítója és igazgatója vehette át az Ernst & Young szakmai elismerését Monte Carloban

Bebizonyosodott, hogy a művészet és az üzlet nem zárja ki egymást. Kreativitással, kitartással és némi üzleti érzékkel egy cirkuszi produkció is lehet egyszerre értékteremtő műalkotás és gazdaságilag sikeres vállalkozás. Az Ernst & Young "World Entrepreneur Of The Year" díj idei nemzetközi mezőnyében Guy Laliberté, a québec-i Cirque du Soleil alapítója és igazgatója bizonyult a legfigyelemreméltóbb üzletembernek. Az "Üzleti Oscar"-ként is emlegetett szakmai kitüntetést az idén hetedik alkalommal ítélték oda. 2007-ben összesen 39 ország 44 üzletembere versengett a rangos nemzetközi elismerésért. Hazánkat Bojár Gábor, a Graphisoft SE. Európai Zrt. elnöke képviselte május 31. és június 3. között Monte Carloban.

Guy Laliberté, aki maga is tangóharmonikás, tűznyelő és akrobata, 1984-ben alapította a Cirque du Soleil társulatot a cirkuszművészet és az utcai szórakoztatás fúziójaként. Sikerült meggyőznie pénzintézeteket arról, hogy támogassák a projektet, és partnerhálózatot épített ki, hogy a világ minden táján megismertesse a márkanevet. Mára a Cirque du Soleil több mint 3000 embert alkalmaz a világ különböző részein, köztük közel 900 artistát, 40 különböző nemzetiségű és 25 nyelvet beszélő művészt. Több mint 100 országban közel 50 millióan látták már a társulat formabontó előadásait. Emellett számos DVD és televízió-műsorok örökítették már meg egész estés előadásaikat. Mára Guy a Cirque du Soleil feletti teljes irányításért felel, és szervezi a szervezet társadalmi felelősségvállalásához kapcsolódó figyelemreméltó tevékenységét: Egy Csepp (One Drop) elnevezésű mozgalmuk célja, hogy tiszta ivóvizet biztosítsanak a világ minden táján, ezzel is támogatva a veszélyeztetett gyermekeket.

A minden évben újraválasztott nemzetközi Független Bíráló Bizottság, akiknek tagjai egytől egyik korábbi "Entrepreneur Of The Year" díjazott, vagy az egyes országok Független Bíráló Bizottságaiból kerülnek ki, az írásos pályázati anyagok, illetve a pályázókkal a helyszínen folytatott személyes interjúk alapján hozták meg döntésüket az idei nyertes személyéről.

A Független Bíráló Bizottság idei elnöke Joe Schoendorf, a Silicon Valley-ben található kockázati tőkekezelő Accel Partners vezető partnere így nyilatkozott: "Guy Laliberté az egész szórakoztatóipar arculatát megváltoztatta és óriási hatással volt a világra. A Cirque du Soleil előadásain az elmúlt évek alatt milliók szórakoztak már. Az idei pályázók mindegyike figyelemreméltó vállalkozó volt, azonban Guy művészi világlátása és a munkája iránt tanúsított szenvedélye miatt végül mellette tettük le a voksunkat."

"A vállalkozók gyakran mondják, milyen sok szerencse érte őket karrierjük során" - mondta James S. Turley, az Ernst & Young elnök-vezérigazgatója. "De az Entrepreneur Of The Year program elmúlt 21 éve alatt azt tapasztaltuk, hogy a szerencse csak kis mértékben járul hozzá ezeknek a vezetőknek a sikeréhez. Szenvedély, előrelátás, innováció, és rengeteg kemény munka az, ami díjazottjainkat és vállalataikat egyedivé teszi. Guy pedig bőven rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal."


Következő oldal Következő oldal
© halmaz.hu